Decembers många arrangemang

När december nu börjar närma sig och den första halvmetern snö har lagt sig på marken, är det många som ser fram emot de kommande storhelgerna. Med lite drygt en månad kvar till julhelgen, finns det dock mycket som ska hinnas med innan den det är dags att sätta sig ner framför TV:n för att se Kalle Anka och hans vänner. Under december månad kommer det att bjudas på flertalet arrangemang över hela kommunen. Den 3:e december är det skyltsöndag, som brukar ge en god dos julstämning. Några dagar senare, den 8:e december, är det elevmässa på Kunskapens Hus, arrangerat av Strukturum i samarbete med Jokkmokks kommuns förskolor och grundskolor, Jokkmokks kulturskola, Sameskolstyrelsen, Vuollerims Friskola, Lapplands gymnasium och Samernas utbildningscentrum. Vid förra årets elevmässa firades för övrigt 20-årsjubileum för Kunskapens Hus, och mässan och firandet var såväl intressant och uppskattat som välbesökt.

Bild från Jokkmokks julmarknad 2016.

Den 8-10:e december arrangeras Jokkmokks Julmarknad, ett samarrangemang mellan Jokkmokks köpmän, butiker och restauranger, föreningslivet, Jokkmokks kommun, Destination Jokkmokk, Sparbanken Nord, Ávki, Sámi Duodji, Ájtte, Jokkmokks församling och många fler. Julmarknadshelgen är full av olika aktiviteter och arrangemang, från kulturupplevelser till god mat, med shopping i såväl butiker som på det öppna marknadsområdet omkring Lars Piraks torg.

Den 10:e december hålls även den årliga julfesten i Porjus, som har varit en återkommande tradition ända sedan 1920-talet. Det blir ringdans, lekar, lotterier, skinka och dopp-i-grytan och tomtebesök – och mycket mer därtill. Innan julhelgen kommer det även att hållas luciafirande, samt presenteras en julshow som vi kommer att berätta mer om senare.

För att hålla koll på kommande evenemang och arrangemang i Jokkmokks kommun, se Jokkmokk Gratistidnings evenemangskalender på http://news.gratistidning.com/evenemang/ . Den kommer att uppdateras kontinuerligt, och om det är något du tycker saknas i den, tipsa oss gärna!